Jadłospis

DataŚniadanieAlergenyObiadPodwieczorek
Poniedziałek 19.04.2021Chleb mieszany z masłem,  polędwica sopocka, sałata, pomidor. Herbata z cytryną  i miodem.  1,2,3Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki.  Makaron z duszonym mięsem, z warzywami i sosem pomidorowym.  Kompot owocowy  słodzony miodem.Sok owocowy
Wtorek 20.04.2021Chleb  żytni razowy z masłem, ser żółty , rzodkiewka, papryka. Herbata  z cytryną i miodem.  1,2,3,10Zupa pomidorowa  na mięsie drobiowym z  ryżem i natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem, pulpety drobiowo-wieprzowe w warzywach(cukinia, papryka cebula, ogórek).  Kompot owocowy słodzony miodem.Snacki popcornowe
Środa 21.04.2021Chleb mieszany z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, papryka. Kawa mleczna,  herbata z cytryną  i miodem.2,3,10Barszcz czerwony z ziemniakami  i cebulką . Makaron ze szpinakiem  i filetem z piersi kurczaka.  Kompot owocowy słodzony miodem.Jabłko
Czwartek 22.04.2021Chleb smalcowy z masłem,  szynka wieprzowa, ogórek świeży,  rzodkiewka. Kawa mleczna, herbata z cytryną  i miodem.1,2,3,10,Zupa- krem z czerwonej soczewicy  z ziemniakami i natką pietruszki. Racuchy drożdżowe z bananem.  Kompot owocowy słodzony miodem.Mandarynka
Piątek 23.04.2021Bagietka z masłem,  twarożek na słodko. Mleko,  herbata  z cytryną  i miodem.1,2,3,10,12Krupnik na mięsie drobiowym z kaszą jęczmienną i  natką pietruszki. Ziemniaki  z koperkiem, kotlet rybny smażony.  Kapusta kiszona z jabłkiem , marchewką. Kompot owocowy słodzony miodem.Banan
Poniedziałek 26.04.2021Chleb mieszany z masłem, szynka wieprzowa, sałata, papryka. Kawa mleczna, herbata z cytryną i miodem. 2,3Zalewajka z ziemniakami i koperkiem. Kasza jęczmienna tajona z gulaszem mięsnym,  ogórek kiszony. Kompot owocowy słodzony miodem.Owoc
Wtorek 27.04.2021Chleb mieszany z masłem, pasta z kiełbasy, pomidor, rzodkiewka. Kawa mleczna, herbata z cytryną i miodem.1,2,3,10Zupa szczawiowa z ziemniakami , jajkiem  i natką pietruszki. Makaron razowy  z białym serem, masłem, bułką tartą  i cukrem. Kompot owocowy słodzony miodem.Wafle ryżowe
Środa 28.04.2021Chleb wieloziarnisty z masłem i powidłami śliwkowymi. Owsianka na mleku.   Herbata z cytryną i miodem.  2,3Zupa ogórkowa z ryżem natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem, schab w sosie własnym. Surówka z selera i marchewki. Kompot owocowy słodzony miodem.Jabłko
Czwartek 29.04.2021Chleb smalcowy z masłem, wędlina drobiowa, sałata, rzodkiewka. Kawa mleczna, herbata z cytryną i miodem.  2,3,10Zupa kalafiorowa z ziemniakami  i natką pietruszki. Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym. Kompot owocowy słodzony miodem.  Chrupki kukurydziane  
Piątek 30.04.2021Chleb żytni razowy z masłem, Kiełbasa Krakowska, pomidor, ogórek .Kawa mleczna,  herbata z cytryną i miodem.1,2,3,10,12Zupa jarzynowa z lanym ciastem i natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem, ryba w panierce. Kapusta pekińska, z papryką, ogórkiem w sosie winegret. Kompot owocowy słodzony miodem.  Baton owocowy

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Jaja i produkty pochodne
  2. Mleko i produkty pochodne
  3. Ziarna zbóż zawierające gluten
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Orzechy z drzew orzechowych
  6. Dwutlenek siarki oraz siarczany
  7. Łubiny
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  9. Soja i produkty pochodne
  10. Seler i produkty pochodne
  11. Gorczyca i produkty pochodne
  12. Ryby i produkty pochodne
  13. Skorupiaki
  14. Mięczaki